Wat kan een belastingadviseur voor u doen?

In eerste instantie moeten we denken aan de verzorging van verschillende soorten belastingaangiften (inkomstenbelasting, loonbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting). Heeft u een eenvoudige administratie, dan kost assistentie op dit gebied u slechts enkele adviesuren op jaarbasis. De tarieven fluctueren tussen € 75,- en € 150,- per uur. Voor grotere klussen of bijvoorbeeld rechtszaken huurt u een fiscaal jurist in.

Als de belastingdienst uw boeken controleert verleent een adviseur de nodige bijstand. Ook bij de bedrijfsadministratie en het oplossen van organisatieproblemen kan een belastingadviseur van dienst zijn. Voorts wordt deskundige hulp geboden bij jaarrekeningen, tussentijdse rapportages en prognoses, arbeidscontracten, ontslagzaken, aftrekposten, leveringsvoorwaarden en opvolgingsproblematiek. En, niet onbelangrijk, een belastingadviseur zoekt uit wat de beste rechtsvorm voor uw onderneming is (VOF, BV, man/vrouw-firma, etc).

Evenals op andere terreinen is er ook in de financiële sector sprake van branche-vervaging. Belastingadviseurs moeten rekening houden met allerlei soorten (maat)regels, die niet zelden maar zijdelings met belastingen van doen hebben. Waak voor de vlot pratende adviseur die roept dat hij van alle markten thuis is. Doorverwijzing naar een andere expert wekt in veel gevallen meer vertrouwen.

De ideale adviseur bestaat niet

Een adviseur die verschillende disciplines combineert, heet een 'estate-planner'. De ideale estate-planner weet alles van bankzaken, verzekeringen, is afgestudeerd en praktiserend notarieel jurist en fiscaal jurist, actuaris en hypotheekdeskundige. Daarnaast is hij ook nog onafhankelijk van welke maatschappij dan ook, en verkoopt hij geen andere producten of diensten dan advies. Deze estate-planner zult u in het dagelijks leven echter niet tegenkomen. Een goede adviseur heeft wel een brede kennis, maar is slechts op enkele terreinen gespecialiseerd, en verwijst u indien noodzakelijk door naar andere adviseurs.

Voor meer informatie klikt u links op een van de onderwerpen of zoekt u direct naar een belastingadviseur bij u in de buurt.

belastingadvies

IN DE SPOTLIGHT

  • CijferMeester Geert Meulenbelt
  • AdFisq
  • JWM Advies
  • Van der Plas & Onderwater B.V.